Pokud máte jakékoliv dotazy, které se týkají našich sociálních a zdravotních služeb, případně jiných sociálních problémů seniorů, zašlete nám je přes kontaktní formulář, rádi Vám je v krátké době zodpovíme. Podívejte se také na nejčastěji kladené dotazy, možná zde odpověď na svoji otázku najdete.

Často kladené dotazy

Vzhledem k opakujícím se dotazům s tématikou rozhodnutí zda umístit či neumístit své blízké do Domova pro seniory pokusíme se jednotlivé otázky, které Vás zajímají shrnout a odpovědět na ně v následujících řádcích:

Začněte uvažovat o tomto kroku, když cítíte, že už stávající péči nezvládáte, nebo Vás vyčerpává.

Pokud pobyt doma není přínosem ani pro Vás, ani pro nemocného je potřeba situaci řešit. A jestliže nemůžete situaci zvládnout sami, požádejte o pomoc.

To je přirozené. Rozhodnutí není nikdy jednoduché. Zamyslete se však nad tím, zda–li ten, o kterého se bojíte, nakonec nebude mít v našem domově mnohem více péče, než jste schopni sami zvládnout. Jste na starost a péči sami, nás je zde mnohem více a jsme specialisté na péči o seniory.

Nečekejte velké pochopení, můžete se setkat i s lidskou hloupostí, která vychází z neznalosti situace. Pokud budete mít jistotu, že o Vašeho blízkého je dobře a spolehlivě postaráno, nedělejte si starosti.

Nejlepší je zajet se podívat, zkontrolovat prostředí, promluvit s personálem, podívat se na pokoje a většinou každý z nás získá svůj vnitřní pocit, zda se jedná o kvalitní domov pro seniory.
Jen několik základních rad:

Pach - pokud cítíte pach moči, je to špatně

Personál - ujistěte se kolik zaměstnanců se stará o klienty

Klíče - jestliže jsou pokoje, případně další prostory vhodné pro pohyb klientů, uzamčené, klienti rozhodně nedostávají kvalitní péči

Vzdělání - ptejte se, jaké je složení a vzdělání personálu

Aktivity - podívejte se na denní harmonogramy aktivit a přehledy práce s klienty

Je to velmi individuální, ale můžeme říct, že v řádech týdnů.

Prvním krokem je vypsání žádosti a doložení aktuální zprávy od lékaře, (nanejvýš měsíc starou), krátký životní příběh žadatele a popřípadě rozhodnutí o příspěvku na péči Žádost a formulář je k dispozici na našem WEBU, na recepci domova nebo v kanceláři sociálních pracovnic.

Podmínka to není. V případě, že klient příspěvek nemá, v den nástupu o něj zažádáme.

Trvalý pobyt v Praze mít nemusíte.

Platba pobytu se provádí buď bankovním převodem nebo hotově.

Klient hradí v našem Domově ubytování a stravu. Dále si volí balíček návazných služeb a ošetřovatelská péče je hrazena z příspěvku na péči.

Ano, tato možnost na pokoji je, ale pouze po předchozí domluvě.

Ano, od pondělí do pátku funguje aktivizační oddělení, které má na starosti právě volný čas našich seniorů. Plán aktivizačního oddělení je vyvěšen na nástěnkách Domova a také na našich internetových stránkách.

Léky předepisuje praktický lékař nebo odborní lékaři ve spolupráci s vedoucí zdravotní a ošetřovatelské péče. Vyzvedávání léků v lékárně zajišťuje taktéž náš Domov. Doplatky za léky se účtují klientům přez depozitní účet.

Bohužel tuto možnost neposkytujeme.

Ano. Dochází k nám praktický lékař, psychiatr, neurolog a gerontolog. Také k nám externě dochází psycholožka a masér.

Pobyt u nás v domově poskytujeme na dobu neurčitou.

Osobní oblečení našich klientů pereme ve vlastní prádelně.

Jedná se o individuální záležitost u každého klienta, ale většinou platí, že po 14 dnech lze hodnotit úspěšnost jejich adaptace na nové prostředí. Ve většině případech dochází u klientů do této doby ke zlepšení jejich stavu v důsledku pocitu jistoty a klidu z pravidelně se opakujících činností a nových podnětů, na které jsou nuceni reagovat.

DS - Domov pro seniory je odborně poskytovaná pomoc, podpora a péče lidem se sníženou soběstačností zejména z důvodu věku, vytvoření důstojného prostředí s důrazem na individuální potřeby, kvalitu a úctu. DZR - Domov se zvláštním režimem je odborně poskytovaná pomoc, podpora a péče lidem se sníženou soběstačností zejména z důvodu Alzheimerovy choroby, stařecké demence nebo ostatních typů demence a vytvoření důstojného prostředí s důrazem na individuální potřeby, kvalitu a úctu.
Máte nějaký dotaz - napište nám.

13. 01. 2014

TOP
×